Купи

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (15 гласа, средно: 4,73 от 5)
Loading...

Игри с Карти Промотирани

Купи
ИГРАЙ СЕГА

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИГРАТА
Черна Донка или още позната като Купи е картова игра за 4ма души. Позната на мнозина като вградена игра в Windows XP, тя се играе със стандартно тесте от 52 карти. Силата на картите е от Асо (най-висока) към 2 (най-ниска). Целта на играта е да имаш най-малко точки. За това, във всеки рунд трябва да внимаваш:

  • да избягваш да печелиш ръце, които включват Купа или Дама Пика
  • да спечелиш всички Купи и Дама Пика (да "Стреляш по Луната")

Правила на Черна Донка

Предаване на карти

Всеки играч започва с ръка от 13 карти. В началото на всеки рунд всеки играч избира 3 карти от ръката си и ги дава с лицето надолу на друг играч. Всички играчи трябва първо да предадат своите 3 карти преди да имат право да погледнат новополучените 3 карти. Предаването на картите се извършва на ротационен принцип:
  • 1-ви рунд - предават се на играчът стоящ в ляво
  • 2-ри рунд - предават се на играчът стоящ в дясно
  • 3-ти рунд - предават се на играчът стоящ отсреща
  • 4-ти рунд - не се предават карти
  • в 5-тия рунд ротацията започва от начало, т.е. картите се предават на играчът стоящ в ляво и т.н.

Разиграване

Първи започва играчът, който държи 2-ка Спатия. Всеки следващ играч трябва да следва исканата боя. Ако играч няма карта от исканата боя, то той може да изчисти, която и да е друга карта. Изключение: ако в първия рунд, играч нямаСспатии, т.е. не може да следва исканата боя, то той не може да изчисти Купа или Дама Пика. Най-високата карта от исканата боя печели ръката. Играчът спечелил ръката, повежда в следващата. Играч не може да поведе ръка с Купа, преди такава да е била изчистена в предишна ръка, което се нарича "Счупване на Купите".

Точкуване

На края на всеки рунд се броят Купите, които всеки един играч е взел, както и Дама Купа. Купите носят по 1 точка всяка, а Дама Купа - 13 точки. Ако един играч е взел всички Купи и Дама Пика, то той записва 0 точки, а всички останали играчи 26 точки. Това се нарича: "Стрелба по Луната". Играта приключва когато някой играч достигне или прехвърли 100 точки. Точките на всички играчи се сравняват и този с най-нисък резултат е победител. Ако има двама или повече играча с равен най-нисък резултат, то се изиграва още един рунд, докато не се определи победител.

affiliates